Domowe sposoby na przeziębienie przeżywają prawdziwy renesans – coraz bardziej przekonujemy się do tego, że łykanie kolejnych tabletek niekoniecznie jest tym, co najlepsze dla naszego organizmu. Natura wyposażyła nas przecież w fantastyczne „lekarstwa”, których skuteczność wcale nie ustępuje tym z apteki. A przeziębienie to dolegliwość, przy której dobrze znane „babcine sposoby” sprawdzą się doskonale.
Naturalne, domowe sposoby na przeróżne dolegliwości mogą okazać się równie skuteczne (a nawet i skuteczniejsze) niż apteczne środki. Kiedy czujesz, że dopada cię przeziębienie, rozkłada grypa, nie musisz od razu zaopatrywać się w tabletki, syropy, proszki i krople. Spróbuj najpierw naturalnych metod – są łagodniejsze i z pewnością bardziej przyjazne dla organizmu. Oczywiście w przypadku poważniejszych chorób samodzielne leczenie się nie jest odpowiedzialnym i mądrym podejściem, ale zwykłe sezonowe przeziębienie można z powodzeniem zwalczyć bez chemii.
Przeziębienie, czyli…
Zanim zacznie się walkę, trzeba poznać wroga. Czym więc jest „przeziębienie”? Podobnie, jak grypę, wywołują je wirusy, ale rozwija się w przeciwieństwie do niej wolno i stopniowo, nie atakuje nagle. To choroba zakaźna zogniskowana w obrębie górnych dróg oddechowych. Typowymi objawami są katar, kaszel, ból gardła, ból mięśni. Zaczynają ustępować po około tygodniu. Leczenie przeziębienia polega, tak jak najczęściej w przypadku grypy, na łagodzeniu objawów. Naturalne leki nie zabiją wirusów, ale pomogą złagodzić dolegliwości.
Spis treści
Rosół ma cudowne uzdrawiające właściwości udowodnione naukowo
Rosół z kury posiada właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące układ odpornościowy. Ponadto, skutecznie nawilża śluzówkę w nosie, ogranicza katar i kaszel, wspomaga wykrztuszanie. Im łatwiej wypływa śluz, tym szybciej pozbywamy się wirusa, który powoduje przeziębienie, a równocześnie odczuwamy ulgę.
Przyczyną duszności nosa spowodowanej przeziębieniem jest stan zapalny. Kiedy droga nosowa zostaje zainfekowana przez wirus, uwalnia się cała masa substancji chemicznych zwanych cytokinami. Cytokiny te w zasadzie ogłaszają alarm dla intruza, co inicjuje reakcję nadwrażliwości.
Badania opublikowane w 2000 roku, której główną autorką była Barbara Rennard, podkreślają, że spożycie rosołu skutecznie zmniejsza dolegliwości związane z infekcja górnych dróg oddechowych. Rosół ma dużą wartość odżywczą a ponadto talerz tej zupy zapewni odpowiednie nawodnienie dla twojego organizmu.
Co ciekawe, Rennard oraz jej zespól, odkryli, że obecność warzyw obniżyła skuteczność działania rosołu z kurczaka. Należy jednak podkreślić, że ich badanie stwierdzające właściwości rosołu, przeprowadzono w laboratorium, a nie w ludzkim organizmie, nie należy więc ograniczać albo rezygnować z warzyw.
Badanie opublikowane w 2012 r. udowodniły, że substancja chemiczna zwana karnozyną organicza reakcje prozapalne, często spotykane przy przeziębieniu. Karnozyna znajduje się w kurczaku.
Rosół dodaj sobie siły
Rosół może nie jest lekarstwem na wszystko, ale na pewno jest dobrym wyborem, gdy jesteś przeziębiony. Badania dowodzą, że zjedzenie talerza rosołu z warzywami, przygotowanej od podstaw, może spowolnić ruch neutrofili w organizmie. Neutrofile są najliczniejszym typem białych krwinek – leukocytów. Stanowią ważny składnik naszego układu odpornościowego, pomagają chronić nasz organizm przed infekcjami, odpowiadają za rozpoznanie wrogich patogenów oraz ich neutralizację.
W przypadku przeziębień oraz zakażeń górnych dróg oddechowych, neutrofile w dużych ilościach przemieszczają się do zainfekowanych tkanek. Wzrost migracji i aktywności neutrofili powoduje zwiększoną produkcję śluzu, w postaci kataru, kaszlu i kichania. Rosół powoduje zmniejszenie aktywności neutrofili i stanu zapalnego, co przyczynia się do zmniejsza objawów chorobowych.
Wyczuwając ten alarm chemiczny, naczynia krwionośne rozszerzają się i zwiększają przepływ krwi do danego obszaru, co oznacza, że więcej białych krwinek, głównych obrońców naszego układu odpornościowego, może dotrzeć do miejsca „zagrożenia”. Ściany naczyń krwionośnych pozwalają białym krwinkom przecisnąć się przez nie. W końcu białe krwinki migrują do dróg oddechowych, co prowadzi do stanu zapalnego.
- Podczas długiego gotowania wydziela się cysteina, która hamuje migrację neutrofili oraz ma właściwości odkrztuszające, w związku z tym udrażnia oskrzela.
- Aby rosół był pełnowartościowy powinien być gotowany od 3 do nawet 6 godzin i zawierać duża ilość kości szpikowych.
Witaminowy boost oraz aminokwasowa bomba
Domowy rosół na kościach (w tym zwłaszcza na kościach szpikowych) i chrząstkach jest źródłem wielu witamin w postaci witaminy B2, B12, selenu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, potasu, fosforu. Bulion przygotowywany jest na kościach szpikach bogaty jest dodatkowo w witaminę A, K, kwasy tłuszczowe i mangan.
Rosół jest bogaty w aminokwasy, które powstają przy rozpadzie białek takie jak, m.in. cysteina, glutamina, glicyny, kolagen, proliny, argininy, które działają przeciwzapalnie oraz kolagen, siarczan chondroityny oraz kwas hialuronowy.
Aminokwasy są składnikami budulcowymi białek. Białka są trawione do aminokwasów, a następnie wchłaniane do organizmu. Można je rozdzielić i złożyć z powrotem na różne sposoby, aby uzyskać różne białka, których potrzebuje organizm.
Twój organizm może sam wytwarzać aminokwasy, ale inne, uważane za aminokwasy niezbędne, muszą pochodzić z pożywienia.
- Cysteina to aminokwas, który pomaga rozrzedzić śluz w drogach oddechowych i płucach, co ułatwia powrót do zdrowia po przeziębieniu. Kurczak jest bogaty w cysteinę, a gotowanie mięsa powoduje uwolnienie cysteiny do bulionu.
- Kolagen stanowi składnik, który jest niezbędny do prawidłowej budowy białek organizmu, naczyń krwionośnych, jelit, skóry, rogówki oka, kości, stawów, ścięgien chrząstek, łożyska oraz zębów. Zdrowe kości i stawy to odpowiednie dostarczanie naturalnego kolagenu organizmowi. Kolagen pochodzący rosołu, działa łagodząco na błonę śluzową żołądka, zwłaszcza jeśli cierpimy na chorobę wrzodowa oraz refluks. Zawarty w rosole kolagen ma wypływa na zwężenie się naczyń krwionośnych poprzez blokowanie aktywności enzymu konwertazy angiotensyny, ACE (ang. Angiotensin-Converting Enzyme), który podnosi ciśnienie krwi, dzięki czemu może skutecznie zapobiegać nadciśnieniu.
- Glutamina jest ważnym aminokwasem potrzebnym w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. “Brak glutaminy powoduje zanik kosmków jelitowych, zmniejszenie działania białek połączeń ścisłych i zwiększenie przepuszczalności jelit. Ponadto, suplementacja glutaminy może poprawić funkcję bariery jelitowej w kilku eksperymentalnych stanach urazowych i w niektórych sytuacjach klinicznych. Ostatnio opisano również prewencyjne działanie glutaminy w doświadczalnych modelach uszkodzeń jelit. Prowadzone są dalsze badania w tym kierunku Najate Achamrah, Pierre Déchelotte, Moïse Coëffier, Clinical Nutrition and Metabolic Care.
- Glicyna uczestniczy w syntezie kreatyny i glukozy, przypisując sobie tym samym istotna funkcję energetyczną. Bierze udział w syntezie hormonu wzrostu, dzięki czemu wpływa korzystnie na szybszą regenerację tkanek. Stanowi niezbędny składnik, który przyspiesza i wspomaga leczenie po urazach. Glicyna również wpływa na lepsze trawienie oraz regeneruje uszkodzone komórki w układzie pokarmowym.
- Prolina należy do grupy aminokwasów, które powinniśmy dostarczać organizmowi w postaci odpowiedniego jedzenie, ponieważ nie jesteśmy sami w stanie wytworzyć tego wartościowego składnika. W połączeniu z witaminą C, usprawnia wchłanianie kolagenu przez naczynia krwionośne. Prolina sprzyja skutecznej i szybkiej poprawie stanu jelit. Podobnie jak glicyna usprawnia trawienie, łagodzi niedogodności związane z układem pokarmowym oraz pełni ważną role walce z alergiami pokarmowymi.
- Arginina jest rodzajem aminokwasu, który zmienia się w organizmie w tlenek azotu, który stanowi silny neuroprzekaźnik rozluźniającym naczynia krwionośne i reguluje przepływ krwi. Arginina przyczynia się do regulacji arytmii serca.
Rosół jest remedium i posiada cudowne właściwości sprzyjające zdrowiu
- Działa wzmagająco na osłabiony organizm
- Ogranicza rozwój infekcji spowodowanych przez wirusy
- Zwiększa odporność organizmu
- Zawiera wiele składników odżywczych i witamin
- Zalecany przy artretyzmie
- Zalecany przy chorobach, stanach zapalnych jelit
- Niezbędny przy słabych kościach i stawach
- Chroni układ kostno-stawowy przez stanami zapalnymi
- Działa odżywczo na skore, włosy i paznokcie
- Pomaga przy detoksykacji wątroby
- Stymuluje regenerację oraz wzrost mięśni.
- Wspomaga leczenie refluksów oraz zgagi, ułatwia proces trawienny
- Kolagen z bulionu jest lepiej przyswajalny niż z kolagen w postaci suplementy
- Może redukuje nadciśnienie poprzez dostarczanie odpowiedniej ilości kolagenu
- Zalecany przy odchudzaniu, jest lekkostrawny